Senin, 12 November 2012

"Kumpulan Hadist yang Menjaga Perempuan"

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya
Firman Allah Subhanahu Wa Ta'ala yang artinya : “Dan katakan kepada perempuan-perempuan yang beriman, supaya mereka menahan sebagian penglihatan, memelihara kehormatannya dan tidak memperlihatkan perhiasannya (tubuhnya) selain daripada yang nyata (mesti terbuka daripada bagian badannya yang sangat perlu dalam pekerjaan sehari- hari, seperti mukanya dan tapak tangan). Dan hendaklah mereka sampaikan jilbabnya ke leher (tutup kepalanya sampai ke leher dan dadanya), dan tidak memperlihatkan perhiasannya (tubuhnya), kecuali kepada suaminya, bapaknya, bapak suaminya, anak-anaknya, anak-anak suaminya, saudara-saudaranya, anak-anak saudara lelaki, anak-anak saudara perempuannya, sesama perempuan Islam, hamba sahaya kepunyaannya, lelaki yang menjalankan kewajibannya tetapi tidak mempunyai keinginan (terhadap perempuan – umpamanya pelayan-pelayan lelaki yang sudah tua dan tidak lagi mempunyai keinginan kepada perempuan) dan kanak-kanak yang belum mempunyai pengertian kepada aurat perempuan.

Dan janganlah mereka pukulkan kakinya, supaya diketahui orang perhiasannya yang tersembunyi (misalnya melangkah dengan cara yang menyebabkan betisnya terbuka atau perhiasan seperti gelang / rantai kakinya tampak).

Wahai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah Maha Pengampun, lagi Maha Penyayang. (Arti surah al-Ahzab, ayat 59)

Wahai anakku Fathimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mau menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya. (Hadits riwayat Bukhari dan Muslim)

Menurut Bukhari, Nabi Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. (Hadits riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari)

Siapa saja wanita yang memakai wangi-wangian, kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zina. (Hadits riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban)

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya. (Hadits riwayat at-Thabrani)

Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah. (Hadits riwayat Bukhari dan Muslim)

Asma binti Abu Bakar menemui Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam: “Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah haid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja.” (Hadits riwayat Muslim dan Bukhari).

Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Hadits riwayat at-Tabrani dan Baihaqi).

Semoga kita mendapat i'tibar daripada petikan hadits di atas. Wallahu a’lam.

"Kumpulan Hadist yang Menjaga Perempuan"

Source Kumpulan Kisah dan Hikmah


0 komentar:

Posting Komentar

 

Copyright © Islamic Blog | Powered by Blogger